donderdag 3 september 2015

Wie zijn de 8 idolen?


Al-Sadouq zegt het volgende:

الظالمون ملعونون والبراءة منهم واجبة

De onderdrukkers zijn vervloekt en het is verplicht om afstand van hen te nemen.

من تولى ظالما فهو ظالم

Wie een onderdrukker bevriend, is zelf een onderdrukker.

الظلم وضع الشيء في غير موضعه فمن ادعى الإمامة وليس بإمام فهو ظالم ملعون ومن وضع الإمامة في غير أهلها فهو ظالم ملعون

Onrecht is het plaatsen van iets waar het niet hoort. Iemand die beweert dat hij een imam is terwijl hij geen imam is, is een onderdrukker en is vervloekt. En wie het leiderschap aan iemand anders dan aan wie het is voorgeschreven toekent, is een onderdrukker en is vervloekt.

من جحد إمامة أمير المؤمنين علي بن أبي طالب والأئمة من بعده فهو بمنزلة من جحد نبوة جميع الأنبياء

Wie het leiderschap van Imam Ali (as) ontkent, en ook de opvolgers na hem, is zoals degene die het profeetschap van alle profeten ontkent.

من أقر بأمير المؤمنين وأنكر واحدا من بعده من الأئمة فهو بمنزلة من أقر بجميع الأنبياء وأنكر نبوة محمد

Wie in het leiderschap van Imam Ali (as) gelooft, maar een van de andere Imams (as) ontkent, is zoals degene die alle profeten erkent, maar de profeetschap van Mohammed (s) ontkent.

فاطمة صلوات الله عليها سيدة نساء العالمين من الأولين والآخرين والله يغضب لغضبها ويرضى لرضاها وأنها خرجت من الدنيا ساخطة على ظالميها وغاصبيها ومانعي إرثها

Fatima, vrede zijn met haar, is de meesteres van alle vrouwen van het paradijs, zowel van de vroegere als de latere generaties. Allah is boos wanneer zij boos is en Hij is tevreden wanneer zij tevreden is. Fatima heeft deze wereld verlaten terwijl zij boos was op haar onderdrukkers en degenen die haar land afnamen en haar erfenis ontnamen.

البراءة واجبة من الأوثان الأربعة ومن الأنداد الأربعة ومن جميع أشياعهم وأتباعهم

Het is verplicht om afstand te nemen van de vier mannelijke idolen en de vier vrouwelijke idolen en al hun aanhangers en volgelingen.

لا يتم الإقرار بالله وبرسوله وبالأئمة إلا بالبراءة من أعدائهم

Geloof in Allah en Zijn boodschapper en de Imams is niet compleet, behalve middels het afstand nemen van hun vijanden.

قتلة الأنبياء وقتلة الأئمة كفار مشركون مخلدون في أسفل درك من النار

De moordenaars van de profeten en de Imams zijn ongelovigen en polytheïsten, en zij blijven voor eeuwig in het diepste van het vuur.

ومن اعتقد فيهم غير ما ذكرناه فليس عندنا من دين الله في شيء

Sheikh al-Mufid: "En wie iets anders over hen denkt dan hetgeen wij zojuist vermeld hebben, behoort volgens ons tot helemaal niets van de religie van Allah."

[I`tiqadat, Al-Sadouq]

In een overlevering zien we Imam al-Sadiq (as) de vier mannelijke en de vier vrouwelijke idolen vervloeken:

عن الحسين بن ثوير، وأبي سلمة السراج قالا: سمعنا أبا عبد الله (عليه السلام) و هو يلعن في دبر كل مكتوبة أربعة من الرجال وأربعا من النساء فلان وفلان وفلان ومعاوية ويسميهم وفلانة وفلانة وهند وأم الحكم أخت معاوية

Van Al-Husain bin Thuwayr en Abi Salama al-Saraj, die zeiden: We hoorden Imam as-Sadiq (as) na ieder van zijn gebed vier mannen en vier vrouwen vervloeken bij hun namen. Dat waren een persoon, een persoon, een man en Muawiya, en een vrouw, en nog een vrouw, en Hind en Umm al-Hakam.

[Al-Kafi, Al-Kulayni]

عن الحسين بن ثوير وأبي سلمة السراج قالا: سمعنا أبا عبد الله عليه السلام وهو يلعن في دبر كل مكتوبة أربعة من الرجال وأربعا من النساء التيمي والعدوي وفعلان ومعاوية ويسميهم وفلانة وفلانة وهند وام الحكم اخت معاوية

Van Al-Husain bin Thuwayr en Abi Salama al-Saraj, die zeiden: We hoorden Imam as-Sadiq (as) na ieder van zijn gebed vier mannen en vier vrouwen vervloeken bij hun namen. Dat waren de Taymi, de Adawi, een man en Muawiya, en een vrouw, en nog een vrouw, en Hind en Umm al-Hakam.

[Tahdhib ul-Ahkam, Al-Tusi]

Het bewerken van overleveringen.

In de overleveringen hierboven zag je dat er drie namen van de vier mannen en twee namen van de vier vrouwen verborgen zijn gehouden. Dit is expres gedaan door de hedendaagse uitgeverijen. Met welke reden dit gedaan is, is nu niet relevant, maar we willen wel graag een voorbeeld geven om te bewijzen dat dit daadwerkelijk het geval is.

In een oude druk van het boek 'Ayn ul-Hayat' van Al-Majlisi, lezen we de overlevering in zijn onbewerkte vorm:

"Er is overgeleverd middels een correcte overleveringsketen dat er gezegd is: We hoorden Imam as-Sadiq (as) na ieder van zijn gebed vier mannen en vier vrouwen vervloeken bij hun namen. Dat waren Abu Bakr, Omar, Othman en Muawiya, en Aisha, Hafsa, Hind en Umm al-Hakam."

Bron: Ayn ul-Hayat, vol. 2, pg. 599


In de hedendaagse druk van het boek 'Ayn ul-Hayat' zien we de bewerking:

"Er is overgeleverd middels een correcte overleveringsketen dat er gezegd is: We hoorden Imam as-Sadiq (as) na ieder van zijn gebed vier mannen en vier vrouwen vervloeken bij hun namen. Dat waren de Taymi, de Adawi, een man en Muawiya, en een vrouw, en nog een vrouw, en Hind en Umm al-Hakam."

Bron: Ayn ul-Hayat, vol. 2, pg. 447